og  andre kort i OH serien 


    OH kort -OH cards Saga Mythos Morená 1001 Habitat Persona Personita Ecco Cope

MORENÁ


88 bildekort - 22 sporkort - norsk bruksanvisning
 Kr 359,-

Bestill her

MORENÁ består av to kortstokker: bildekort og sporkort. Bildene er fra stammelivet i regnskogene i Brasil.

De 88 bildene, malt av Walde Mar, viser scener fra stammelivet i den brasilianske jungelen. De 22 sporkort, som antyder potensielle møter, leder oss inn eller ut av de malte scenene.
De to kortstokkene kan brukes hver for seg eller i lag med hverandre.

Xingu-folket og Morena

MORENÁ er et ord som på Xingu-språket betyr ”stedet der menneskeraset oppsto”. Den brasilianske maleren Walde Mar, som bodde bland Xingu-folket i noen år, sier at han aldri har møtt et lykkeligere folk som dem. De lever enkelt og allikevel så rikt i mangfold. De har mer fred bland sine egne og i relasjon til deres omgivelse enn vi har. MORENÁ bildene bringer oss i kontakt med et vidt spekter av dagligdagse situasjoner og relasjoner som i dag for flertallet av menneskene på jorden er fra en verden langt borte eller fra en annen tid.

MORENÁ inviterer oss å delta i denne verdenen gjennom spill. Vår fantasi kan våkne gjennom de fargerike bildene: historier kan bli funnet på, rollespill kan bli planlagt, vi kan fortelle disse, skrive de ned, male dem, fremføre de.


I bruksanvisningen finner du en del praktiske spilleregler

Gjenoppdag fortiden

Det er ikke lenge siden at alle mennesker bodde i stammer og klaner. Disse kort hjelper å gjenoppdage denne fortiden. MORENÁ kan på en varsom måte aktivere vår imaginasjon ved hjelp av sin praktfulle malerier av et stammeliv uten moderne teknologi eller ambisjoner for erobringer.

Kollektiv hukommelse

I dag finnes stammeliv igjen kun i små og isolerte områder på jorden. Men gjennom en stor periode av menneskenes historie bodde de fleste i små grupper. Denne samfunnsformen varte i hundrede generasjoner og har nokså sikkert satt spor i oss. Senere utviklinger, fra landbruk til high-tech, har ikke utvisket disse sporene, men har liksom dekket de til med flere sjikt av sedimenter av opplevelser. De tidligste sjiktene ble dekket til med nye og ble usynlige. Den kollektive hukommelsen i nåtiden omfatter, i lyset av alt som har skjedd, kun en liten del av historikken. Hvor skjuler seg de opplevelsene fra tidligere millennia?

Maleren Walde Mar

Den brasilianske maleren Walde Mar er i slekt med en indianerstamme fra jungelen og har bodd bland dem i noen år. Siden den tid har han malt detaljer fra deres liv. På denne måten formidlet han kontakt mellom Xingu-folker og mennesker, som ellers aldri ville få kontakt med opplevelsene fra stammelivet.

Vår våknende bevissthet

MORENÁ -kortene er et arbeid med mange sider.
Gjennom de bildekortene kan også vi på en lekende måte ta del i livet av Xingu, et liv som bak sitt eget særpreg også kan representere andre former av stammeliv. Kanskje med spor tilbake til vårt eget, og våre aners sine stammeliv.
Sporkortene ble laget for å tilføye ekstra bevegelse til bildekortene, for å invitere oss til å ta ”skrittet inn i et bilde”.

Vi er siste ledd

Kanskje kan vi ved hjelp av fantasi bringe noen måter å tenke på eller føle på, fra disse svunne tider tilbake i vår våknende bevissthet. Det er nok ikke så enkelt som det høres ut, men på den andre siden er jo noe fra hele menneskehistorien tilstedet i hvert menneskes liv: kollektivt er vi det siste ledd i en lang kjede.


"Sporkort"

MORENÁ er bra egnet for å brukes sammen med andre kort i denne genren.
Disse fredelige kortene fungerer bra med barn.

Jeg har lite erfaring med Morená. Men jeg har lyst å prøve disse kortene og kommer absolutt til å gjøre det når anledningen er der. Bildene har en fredelig utstråling, og man har gode erfaringer ved bruk av disse kort med barn, ifølge forleggeren Moritz Egetmeyer. Og temaet er tiltalende.

Marja Schriever